Головна | Регістрація | Вхід | RSS Субота, 27.04.2024, 04:34

Мар'їнська школа-інтернат

Оголошення
Меню сайту
Додані матеріали
[28.04.2014][Учительська скарбничка]
Збережи своє здоров’я. Інтегроване заняття, 1,2,3 клас. Вчитель: Венжега В. О. (0)
[17.04.2014][Учительська скарбничка]
Вистава "Малятко-здоров'ятко". Вчитель Цибульник Н.І. 1, 2, 5 клас (0)
[16.03.2014][Учительська скарбничка]
Ой, яка чудова «Українська мова»! Комбінований урок читання та української мови. 2 клас (0)
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 211
Ми в соцмережах
Форма входу

Методична скарбниця

Главная » Статьи » Учительська скарбничка

Конкурс "Веселі господарочки". Трудове навчання. Вчитель Євтух А.М
Мар’їнська загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів № 3 імені А.С.Макаренка
Донецької обласної ради

Конкурс «Веселі господарочки»


Мета заходу:
- розширити, систематизувати знання учнів, отримані на уроках трудового навчання;
- розвивати розуміння того, що знання, одержувані на уроках технології, сприяє набуттю важливих життєвих умінь і навичок;
- прищеплювати інтерес до робітничих професій, праці.

 

Хід заходу.

 
Команди вболівальників, гості, журі займають свої місця.
Вчитель. Дівчата, сьогодні ми з вами проведемо трішки незвичний урок з ПВП.
Ми проведемо конкурс між двома командами. Дівчата будуть випробувати себе в ролі інженерів з т/безпеки, рекламних агентів, кухарів, офіціантів.
1-й ведучий. Дорогі друзі! Ми зібралися в цьому залі, аби випробувати свої сили в ролі молодих господарочок.
Господарочка повинна вміти все: володіти знаннями, вміннями та навичками кухаря-кулінара, офіціанта, економіста, швачки, модельєра, дизайнера. Від хазяєчки потрібна висока кваліфікація за багатьма професіями. Вміти вести домашнє господарство – це ціле мистецтво – це професія кожної людини. Але де отримати таку професію? Їй ніде не навчають.

 
2-й ведучий. Наша сьогоднішня гра допоможе вам закріпити знання, які в и отримали на уроках обслуговуючої праці, де ми навчилися з вами смачно готувати, красиво сервірувати стіл, вивчати тканини, правила догляду за ними, будову і призначення швейної машини, конструювали і моделювали одяг, а також шили красиві, практичні і зручні речі, вишивали, в’язали.

 
Перший конкурс « Візитна картка команди»
Першою командою, яка нам покаже свою візитну картку буде команда «Мрія» .
Команда «Мрія».
Ну а ми команда «Мрія».
Кожна з нас про вдачу мріє,
Щоб удався і пиріг,
І вареники, і хліб.
Хоч усього нас навчили,
Про своє з нас кожна мріє:
Про торти і різні страви,
І про крем и незвичайні.
Мрію я таке створити,
Щоб усіх заворожити,
Тож і гасло з цього наше:
«Мрія – значить це удача».

 
Команда «Смак» вам слово.

 
Команда «Смак».
Ми про себе скажемо так:
Не дарма звемося «Смак».
Розшифруємо свою назву – зрозумієте відразу.
С – звичайно буде смак.
М – це ми ,що вміємо і як.
А – це добрий апетит.
К – красивий зовній вид.
Жінкой хочеш буть добрячей –
Кулінарну май ти вдачу.
Таке гасло нам зручніш:
Усе швидше, більш, смачніш.
1-й ведучий. Дякуємо за виступ, нам усім сподобалося.

 
Другий конкурс «Розминка»
1. Для чого служить столовий посуд?
Приклади столового посуду.
(Столовий посуд - це посуд у якому подають на стіл, із якого їдять. Супниці, тарілки, салатниці, соусниці)
2. Для чого служать кухонні пристосування?
(Кухонні пристосування допомагають при приготуванні їжі – це ножі, тертки, обробні дошки, сита.)
3. Хто привіз першу серветку в Росію?
(Петро І)
4. Для чого служать електроприлади на кухні? Які кухонні електроприлади ви знаєте?
(Вони допомагають при приготуванні їжі – електром’ясорубка, міксер, тостер, чайник, бутербродниця)

 
2-й ведучий. У наступному конкурсі ви можете виявити різносторонні знання, тобто ерудицію.
Команди підготували питання супернику.
 
Команда «Мрія» ваші запитання.
- Без чого не можна спекти хліб? (без скоринки)
- Крупа з проса? (пшоно)
- Назвіть овочі у яких їдять бульби. (картопля, редис, морква, цибуля)
Команда «Смак» ваші запитання.
- Без якого хлібо-булочного виробу не відбувається жодне весілля на Україні? (коровай)
- Що з’явилося раніше вилка або ложка? (ложка)
- Яку рослину використовували на Україні для закваски тіста замість дріжджів? (хміль)

 
Наступний конкурс «Кращий інженер з техніки безпеки»
Кожна команда повинна представити свого інженера з техніки безпеки.
Перша команда «Смак». Будь ласка Валю, який ти приготувала інструктаж?
Інструктаж при роботі з гарячою рідиною та посудом:
- Знімати кришку з гарячого посуду від себе.
- Гарячий посуд брати рушником.
- На сковорідку з гарячим жиром продукти класти акуратно від себе.
- Слідкувати, щоб рідина не попадала в гарячий жир.
Друга команда «Мрія». Будь ласка.

 
1-й ведучий. А тепер відчиняємо нашу «Куховарню». За цими дверима зараз буде діяти маленький цех по виготовленню салатів та бутербродів.
Капітан буде технологом. Командам було дано домашнє завдання: скласти рецепт салату, який можна швидко приготувати.
Слово надається команді «Смак».
- Как приготовить винегрет?
Готовить винегрет пустяк.
Картошка - выросла на грядке, была отварена в мундире, затем очищена и – чудо, уже готово ваше блюдо.
Свекла – я тоже выросла на грядке, а для того, чтоб быть в порядке меня варили и солили, штыками шкуру изрубили, затем, нарезав кубарей я стала ждать своих друзей.
Морковь – сидела я в темнице, как шамаханская царица, с картошкой я варилась в мундире, с нею я и солилась, пошинкована была, как я красива и красна.
Капуста – мой путь в команду больше всех, но я имею свой успех, представьте, блюдо будет пусто. Когда б не квашена капуста.
Подсолнечное масло – ну вот, друзья, закончен приготовления бал, пожалуйте в кастрюлю, как нам рецепт сказал, возьмём большую ложку, порядок здесь во всём, посолим понемножку и маслецом польём.

 
1-й ведучий. Команда «Мрія» вам слово.
Рецепт приготування бутербродів.
Запишіть рецепт незвичний – бутерброд екологічний.
Хліб тоненько я поріжу
Із зерна місцевих видів,
Все зросло без пестицидів,
Далі копчену ковбасу покладу я, наче, казку,
Сир нарізать вправно вмію, ковбасу я їм покрию
Зверху положу петрушки –
Вітаміни додаткові,
Бутербродики готові.

 
2-й ведучий. Оскільки у нас все готово, можна починати. Командам потрібно приготувати салати та бутерброди.
Умови у команд однакові, на приготування вам відводиться 15 хвилин.
1-й ведучий. А поки команди готують, ми поговоримо з уболівальниками.
Так, як команди готують сьогодні різні закуски, то має сенс згадати, що ж собою являють закуски.
Закуска – це страва з одного чи кількох продуктів, яку подають перед основною стравою для підвищення апетиту.
Закуски – це увертюра до великого застілля, головне призначення закусок – підвищення апетиту.
Закуски подають на стіл найчастіше перед основною їжею ( супами,м’ясними та рибними стравами), то вони не повинні бути дуже ситними. Гострий смак деяких з них і привабливий вигляд піднімають настрій, збуджують апетит і налаштовують на велику їжу.
Закуски бувають холодні і гарячі.
Холодні закуски подають у холодному вигляді. Важливою частиною закусочного столу є овочі. Вони можуть бути присутніми в ньому як у натуральному вигляді (помідори, огірки), так і у вигляді найрізноманітних салатів. Салати зазвичай подають у салатницях або на блюдах, з яких кожен бере салат ложкою. Чим екзотичніше салат, тим меншу ємність ним заповнюють. Салати можна подавати невеликими порціями на а ркуші листового салату, на скибочці хліба, салатом можна фарширувати огірок, помідор. Яйце, наповнювати їм несолодкі кошички або тарталетки. Оформлені таким чином порції поміщають на велике блюдо. Для надання привабливого зовнішнього вигляду салатам їх прикрашають.

 
 
 
 
 
 
2-й ведучий. Наступний конкурс «Офіціантів».
Команді «Мрія» таке завдання: накрити стіл до дня народження.
Виступ команди.
День народження – це найприємніший день у моєму житті. Я хочу запросити на це свято найдорожчих мені людей і кращих подруг. На свій день народження я би накрила ось такий чудовий стіл. Щоб створити святковий настрій, я накрила стіл білою скатертиною, на середину поставила квіти в маленькій вазі, для кожного гостя я поставила десертну тарілку, з правої сторони поклала виделку з поглибленням угору. За тарілкою з правої сторони стоїть чашка з блюдцем ручкою в ліву сторону, чайна ложка лежить перед блюдцем ручкою вправо. На десертних тарілках поставила льняні серветки «свічкою».
Команді «Смак» завдання: накрити стіл до 8 Березня.

Виступ команди.
8 Березня – це жіночий день. На вулиці весна. Природа ось-ось оживе, і розпушаться перші бруньки, зацвітуть перші проліски. У цей день і стіл має бути ніжним та по справжньому весняним.
Я сервірувала стіл скатертиною, серветками і посудом ніжних тонів.
У центрі столу в маленькій вазі стоїть весняна композиція. Для кожного гостя я поставила десертну тарілку, біля неї я поклала виделку, справа від тарілки поклала ніж, за тарілкою стоїть чашка з блюдцем, чайна ложка перед блюдцем. Та ще кожній дівчині я приготувала сюрприз у конвертиках.
Мосієнко В.: А чи знаєте ви, що серветкам уже понад 2000 років. Ними користувалися в Стародавньому Римі під час гучних бенкетів. Кожному гостеві клали по дві серветки. Однією він витирав не тільки рота, ай лоба, зрошеного потом, бо частування тривало по кілька годин, а кожну з 20-30 страв треба було принаймні покуштувати.У другу серветку гість загортав гостинці для своєї родини, ідучи до дому.
У пору Середньовіччя серветками не користувались, але в епоху Відродження вони знов увійшли в моду: треба було дбати про чистоту мереживних комірців. Тоді серветки пов’язували навколо шиї.
Ну а тепер, якщо серветка з льняного полотна, нею покривають коліна, а звичайнісінька паперова лежить біля тарілки.
1-й ведучий. Слідуючи конкурс «Рекламних агентів».
Команда «Смак» вам слово.
Ми готуємо багато страв:
Чаї із різних дивних трав.
Але найбільше любимо
Салати, які самі готуємо.
Красивий, гарний, запашний,
Цікавий наш салат.
Його представити бажаєм вам.

 
Ченакал Анжела: перед тим, як ми покуштуємо ваші вироби, я хочу нагадати, що таке етикет. Дуже давно у Франції, за короля Людовика ХІV, на одному з бучних королівських бенкетів, усім гостям роздали картки з переліком правил поведінки. Від французької назви карток «етикеток» і походить слово «етикет». Згодом воно увійшло в мови багатьох країн, а означає вихованість, вишукані манери, вміння поводитись у товаристві. Безперечно, етикет сучасний дуже відрізняється від придворного етикету за Людовика ХІV. А втім, найбільш потрібні правила пройшовши через фільтр часу, стали і нам у пригоді.
Зокрема збереглося чимало звичаїв народів різних країн та епох. З часів Стародавнього Риму прийшов до нас звичай гостинності. Скандинави перші запровадили правило надавати чільні місця за столом жінкам і найбільш поважним гостям. Красиво й безшумно їсти і правильно поводитись із столовими приборами вміли ще стародавні єгиптяни.
В часи Середньовіччя, в ХІ – ХІІ., ознакою вихованості вважали те, що кавалери сідали за обідній стіл поруч зі своїми дамами. Уважне й шанобливе ставлення до жінок збереглося і до наших днів.
За Петра І тричі видавали книжку для молоді «Юности честное зерцало, или показание к житейскому обхождению». Там йшлося не тільки про абетку й математику, ай про те, як сидіти за столом, як тримати виделку і ніж, на якій відстані скидати капелюха, коли зустрічаєш знайомих, як поводитися вдома.
Правила поведінки повинні дотримуватись змалку всі. Правила етикету описані в різній літературі. Наприклад, «Как вести себя в любой компании».
Мосієнко В.: А.М., уточніть, будь ласка, які продукти за правилами етикету беруть руками?
Відповідь вчителя: існує ряд продуктів, які беруть руками. Це – хліб, печиво. Пиріжки, тістечка, фрукти.
Яблука, груші їдять за допомогою фруктового ножа. Плоди розрізають і видаляють насіння. Персики беруть в руку, обчищають за допомогою ножа, розрізають навпіл і виймають з нього кісточку, а сам плід розрізають на кусочки.
Суниці і інші дрібні ягоди спеціальною ложкою перекладають із блюда до своєї тарілки, посипають цукром і їдять чайною ложкою.
Диню, кавун подають на стіл розрізаними. За допомоги виделки й ножа з кавуна видаляють насіння, а потім вирізають від порції невеликі кусочки. Диню можна їсти з цукровою пудрою.
Апельсини і мандарини їдять, розрізавши шкірку й розділивши їх на 5-6 частин. Від кожної з них поступово відокремлюють по одній дольці.

 
2-й ведучий. Прошу наше журі підвести підсумки нашого конкурсу. Запрошуємо гостей до столу, смачного вам.
(Дегустація страв, прибирання столу, звучить музика).
Категория: Учительська скарбничка | Добавил: Pacifist_Ua (08.11.2012)
Просмотров: 4901 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Шкільне життя
Наші координати
 
Адреса: вул.Зелений гай, 1, м.Мар'їнка, Донецька область, 85600, Україна
Тел. (06278) 5-10-58 Директор, 5-12-43 Приймальня
marinternat@ukr.net
Р/р 35428002001807 УДК у Донецькій області
МФО 834016
ОКПО 22014209
 
 
Розробник і адміністратор сайту: Мєсюра Вадим Петрович vmesura@mail.ru
 
Освітні ресурси
  • Міністерство освіти і науки України
  • Урядовий сайт для юних громадян
  • Педагогічна преса
  • Інформаційно-правовий ресурс для дітей
  • Національна академія педагогічних наук України
  • Портал дитячої безпеки
  • Новини науки
    Пошук

    Copyright Мєсюра Вадим © Мар'їнська школа-інтернат © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz